Matkapuhelin

+358 45 7871 8263

Sähköpostiosoite

jaanan.terveyspalvelut@hotmail.com

Avoinna

Ma - La: 9.00 - 19.00

Uudet tutkimukset muuttavat näkemystä säryistä ja kivuista
Tiedätkö paljon tukikudoksista, niistä ohuista kalvoista lihan ympärillä? Uusi tutkimus osoittaa, että tukikudokset ovat enemmän kuin miltä näyttävät, verkosto ilman alkua ja loppua, ihosta koko kehon läpi pienimpään soluun asti. Faskiatutkimus syventää tietämystämme kehosta – ja tulokset ovat todella kiehtovia.

Faskialla, kattavalla tukikudosten verkostolla on suurempi vaikutus terveyteemme kuin mitä aiemmin luulimme, ja se avaa uusia näkemyksiä kivun ja säryn syihin.

Kaikki kehon osat ovat kiinni toisissaan ohuiden pussien, tukikudosten välityksellä. Nämä pussit ovat kiinni toisissaan, ja tämä kaikenkattava verkosto on kehon tukipilari ja pitää kaikkia osia paikallaan.

Faskalla on elintärkeä merkitys pienimmissäkin lihaksien liikkeissä, mutta sillä on myös vaikutus paikalla ollessamme, esimerkiksi immuunijärjestelmä käyttää verkostoa terveyden ylläpitämisessä. Faskia myös vähentää kipuja onnettomuuden sattuessa. Jos vaikka satutat jalkasi, kompensoi keho faskian välityksellä: osa iskusta menee kehoon, reiteen ja joskus jopa lantioon ja lanneorankaan. Kompensaatio ja näkemys siitä, että kaikki on yhteydessä toisiinsa, vain kasvattaa tärkeyttään, kun huomion kohteeksi otetaan jumiutumiset ja faskian tulehtumiset.

Faskia on tukikudosten verkosto ilman alkua ja loppua ja yhdistää käytännössä kaiken kehossa – lihaksista luihin, sisäelimistä soluihin
Kuvittele faskia tuhansina ohuina lankoina, jotka työskentelevät yhdessä. Jos ne tarttuvat toisiinsa, mitä tapahtuu levon aikana, voi siitä syntyä ongelmia. Tietyllä tasolla keho selvittää nämä ongelmat, mutta aina se ei pysty siihen. Jos näet kissan tai pienen lapsen, venyttelevät ne aina levon jälkeen. Miksi?

Yhteen tarttunut faskia vaikuttaa liikkuvuuteen, ja koska faskiassa on 6 kertaa enemmän hermosoluja kuin lihaksissa, voi faskian jumiutuminen johtaa muun muassa kipuihin lannerangassa. ”Sairaasta” faskiasta tulee nopeasti huono ketjureaktio. Tästä aiheutuu tulehduksia, heikentynyt nesteiden kierto kehossa, heikentynyt immuunipuolustus – ja kivut tekevät levosta ja palautumisesta haastavampaa.

Tiedot faskiasta vaikuttavat myös näkemykseemme harjoittelusta ja liikkeestä. Taistelulajeissa on jo pitkään, tietoisesti tai epätietoisesti, harjoiteltu tavalla, joka suosii faskian toimintaa. Jalkapallossa on useita esimerkkejä pelaajista, jotka ovat hyödyntäneet taistelulajeja tai joogaa täydentävänä harjoitteluna, ja heillä on ollut pitkiä ja loukkaantumisvapaita uria. Siihen on selkeä syy, että saksalaiset jalkapallon maailmanmestarit keskittyvät kuntoutuksessa faskiaan.